6 tips om zelf een persoonlijke rouwkaart te maken

01-05-2018

Wilt u als nabestaande een persoonlijke rouwkaart maken? Ik geef u hieronder zes tips hoe u dat kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan hoe de persoon was. Altijd vrolijk of juist ingetogen, bescheiden of extravagant. Had hij/zij een klassieke stijl of juist een uitbundige of had zij/hij zoiets van doe maar gewoon. De rouwkaart is een mogelijkheid om uw liefste een laatste eer te bewijzen. Vertel de mensen hoe hij/zij was door hem/haar te presenteren zoals hij/zij was. Zo krijgt de ontvanger van de kaart direct het gevoel van: 'ja zo was hij/zij'. Een persoonlijke rouwkaart is natuurlijk ook een mooi aandenken en staat prachtig bij andere herinneringen op de schouw of een ander speciaal plekje in huis.

1. Werk met kleur (of juist niet) op de rouwkaart

Een kleurrijke rouwkaart past bij uitbundige of extravagante mensen. Een sobere rouwkaart zonder kleur past bij mensen met een klassieke, bescheiden stijl. Het kan ook erg mooi staan om elementen in kleur toe te voegen. Dit zou een ornament kunnen zijn, maar ook een tint uit een foto welke u terug laat komen in de naam. U kunt dan de overige tekst een grijstint geven en alleen de naam (met eventueel de datum) in een kleur. Zo voegt u eenvoudig net een beetje extra toe aan de kaart.

2. Verschillende lettertypen op de rouwkaart?

Iets waar u misschien niet zo snel bij stil staat is het lettertype of font in de rouwkaart. Maar een lettertype kan het ontwerp van de rouwkaart echt maken of breken. Persoonlijk vind ik een lettertype als Arial of Comic Sans echt niet mooi. Misschien weet u welk lettertype hij/zij mooi of juist lelijk vond. Een neutraal lettertype is bijvoorbeeld Cantarell of Josefin sans. Een lettertype met schreef kan natuurlijk ook. In de ontwerptool van Daglief kunt u bijvoorbeeld kiezen uitcrimson text, gentium, times new roman of monotype corsiva. Zelf houd ik ervan om de tekst en een rustig lettertype te zetten en de naam er uit te laten springen. De naam zou u in een sierlijk lettertype, zoals Baroque of Affair, kunnen zetten. Een modern font zoals Brain Flower kan ook heel mooi staan. Een brush font is de trend van dit moment, deze fonts hebben een heel persoonlijke handgeschreven uitstraling, voorbeelden hiervan zijn: Carbella en Advetime.

3. Een rouwkaart met of zonder foto's

Wat vindt u? wel of geen foto's toevoegen aan de rouwkaarten? Met een foto maakt u de rouwkaart hoe dan ook persoonlijk. U kunt een collage maken of juist alleen een foto op de voorkant plaatsen met of zonder kader. De rand van de foto kan ik eventueel voor u vervagen, stuur uw wensen naar info@daglief.nl. Wilt u de foto in kleur of juist in zwart/wit. Kies een recente foto of juist een oude foto uit iemands jeugd. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Laat u inspireren op de site van Daglief en kies bij de filters 'rouwkaart met foto'. Ik word dagelijks verrast door mooie ontwerpen met mooie foto's. Van huis-tuin-en-keukenfoto's wat ook echt z'n charme heeft …… tot prachtige portretten. Vergeet niet dat een foto van een favoriete plek in bijvoorbeeld de tuin of de natuur ook een heel persoonlijk tintje geven aan de rouwkaart. U kunt natuurlijk ook kiezen om de rouwkaart juist ingetogen te houden en alleen op de dankbetuiging of het bidprentje met foto's te werken.

4. Een rouwkaart die klopt: de opmaak en uitlijning

Met de opmaak kunt u ook echt een rouwkaart persoonlijk maken. Op de website van Daglief staan 600+ ontwerpen waaruit u kunt kiezen. Het voordeel is dat iedere kaart qua opmaak klopt. U kunt altijd delen weglaten of toevoegen. Maar via de site kunt u ook met een blanco ontwerp starten. Met opmaak bedoel ik bijvoorbeeld of u elementen (bijvoorbeeld een ornament of foto) plaatst of juist niet, maar denk ook aan uitlijning. Door hier goed op te letten laat u een verzorgde indruk achter. Let er bijvoorbeeld op dat het tekstblokje links en rechtsonder op dezelfde hoogte eindigt. Dit kunt u controleren door het raster aan te zetten. En bijvoorbeeld links en rechts een of twee blokjes uit de rand te werken.

5. Een passende papiersoort en envelop voor uw rouwkaart

Er zijn heel veel papiersoorten voor rouwkaarten mogelijk. Denk aan mat vs. glanzend, glad vs. structuur. Parelmoer of oud-hollands. Wit vs biotop (net iets van het witte af). Wat wilt u uitstralen met de rouwkaart? Houdt u van chic, kies dan voorbijvoorbeeld parelmoerpapier of yvory gold. Kiest u voor klasssiek en ingetogen dan past daar natuurkarton of oud hollands erg mooi bij. Wilt u dat de foto gaat stralen, kies dan voor de papiersoort fotokaart (buitenzijde glans, binnenzijdemat). Via Daglief kunt u voor € 1,- een proefdruk aanvragen en krijgt u alle papierstalen er meteen bij. Behalve papierstalen sturen we meteen ook envelopstalen mee. Bekijk deze op de site https://daglief.nl/enveloppen-info. Inmiddels bieden we behalve een witte en biotop rouwenvelop met rouwrand 21 kleuren enveloppen zonder rouwrand. Met een kraft, zilveren of transparante envelop geeft u de kaart zeker wat extra's mee. Overigens adviseer ik voor een rouwkaart altijd een rouwenvelop te kiezen, zo informeert u de ontvanger alvast voor het openen van de envelop dat het een rouwkaart betreft. Voor een dankbetuiging is het juist mooi om een envelop uit te kiezen die bij de stijl van de kaart past. Kijk dan naar kleuren uit de foto, maar ook de papiersoort van de kaart.

6. Kiest u voor formeel of informeel taalgebruik op de rouwkaart

Ook hier geldt weer dat u kiest wat bij de overledene en de nabestaanden past. Denk aan een formele of informele schrijfstijl. Hoe was degene die is overleden. Maar ook wat past bij de familie, bij de nabestaanden. De stijl is natuurlijk erg persoonlijk. Niet onbelangrijk zijn taalfouten en consistentie. Vergeet niet uur te noteren achter de tijden. Check of u dit achter alle tijden hebt gezet. Controleer hoofdletters en punten. Noem behalve de datum ook de dag van de uitvaart. Dus bijvoorbeeld maandag 30 november, dat geeft nog wat extra duidelijkheid. Laat weten voor welke onderdelen mensen zijn uitgenodigd. Zijn alle namen van nabestaanden genoemd? Eventuele huisdieren kunt u ook bij de nabestaanden toevoegen, eventueel met een afbeelding van een pootje.

 

Over Daglief.nl

Via de online ontwerptool van Daglief.nl kunt u een bestaand of blanco ontwerp voor rouwdrukwerk 100% aanpassen. De collectie bestaat uit: rouwkaarten, dankbetuigingen, liturgie omslagen, bidprentjes en gastenboekkaarten.

Service en bereikbaarheid

• Excellente service – score van 9,6 via de Feedback Company
• Bereikbaarheid – zeven dagen per week van 8.30 tot 21.30 uur

Levertijd

• Voor 18.00 uur besteld (zo-vrij) = volgende dag voor 13.00 uur in huis (ma-zat)
• Adresseren en verzenden mogelijk
• Wij drukken ook op zondag
• Afhalen mogelijk op verschillende locaties in Nederland
• Eigen pdf aanleveren of lokaal pdf laten drukken is ook mogelijk

Collectie

• Meer dan 800 voorbeeldontwerpen
• Meer dan 26 formaten mogelijk
• Keuze uit 7 papiersoorten
• Vele fotobewerkingen mogelijk

Uitvaartbegeleiders

• Ontvangen een presentatie box
• Betalen op factuur
• Excellente service
• Persoonlijke service, altijd dezelfde contactpersoon
• Worden genoemd op de website van Daglief.nl