Tips voor dankbetuigingen, dankkaarten na overlijden

27-05-2020

Foto overledene

De meeste mensen kiezen ervoor om een portretfoto van de overledene op de voorzijde te plaatsen. Dit kan natuurlijk in kleur of zwart wit. Je kan de foto eventueel online bewerken. U kan ervoor kiezen om wel of geen witte rand of lijstje om de foto te plaatsen. Een dun randje over de foto is ook mooi. Het randje kunt u een kleur geven of juist wit laten en transparant maken. Ook is het mooi om de randen te vervagen van de foto. Hiervoor kunt u een vlak met vervaagde rand over de foto plaatsen. Dit element, in vierkant, ovaal en rond vindt u in de editor via afbeeldingen en versieringen en dan 2.3 Fotoframes.

In onderstaand filmpje leggen we u uit hoe u een afbeelding kunt vervangen.

 

In onderstaande afbeelding ziet u vier mogelijkheden met een portretfoto. Een dankbetuiging met randje, transparant kader, wit kader en een vervaagde rand op de foto.
Als u op de afbeelding klikt komt u op de pagina met alle voorbeeldontwerpen van dankbetuigingen.

         

 

Dankwoord op dankbetuiging na overlijden

Er zijn heel veel verschillende teksten mogelijk om te bedanken voor alle steun die u heeft ontvangen na het overlijden van uw dierbare. Heeft u op de rouwkaart de ontvanger aangesproken met je/jullie/u dan is het mooi om dat op de dankbetuiging ook te doen. U kunt de aanspreekvorm ook vermijden, zoals: Hartelijk dank voor alle steun en medeleven na het overlijden van.... Op daglief.nl vindt u heel veel voorbeelden van dankteksten.

 

Gedichtjes op dankbetuigingen

We hebben veel gedichten en spreuken verzameld die u op de dankbetuiging kunt zetten. Meestal wordt hiervoor de linkerpagina gebruikt, horizontaal en verticaal gecentreerd. maar iets boven het midden en dan links uitgelijnd kan ook heel mooi staan. een andere plek waar het gedicht of een dichtregel vaker wordt geplaatst is rechtsboven of gecentreerd boven de rechterpagina. In plaats van een gedicht is het ook mooi om de favoriete quote te gebruiken van overledene.

Namen op de dankbetuiging of dankkaart

Op de dankbetuiging worden wisselend dezelfde namen als op de rouwkaart gebruikt. Wat ook veel voorkomt is dat alleen de partner wordt genoemd en daaronder kinderen, kleinkinderen achterkleinkinderen. 

Plaatsnaam en jaartal dankbetuiging

Meest gebruikelijk is om op de rechterpagina links onderaan in een iets kleiner lettertype dan de overige tekst te plaatsen: Plaatsnaam, maand jaartal. Laatst kwam ik een variant hierop tegen. Plaatsnaam, voorjaar jaartal. Dit kwam prachtig uit samen met de afbeelding van een etsafdruk van een vogeltje op een tak. Heel bijzonder.

Vorm en grootte dankbetuiging

Een dankbetuiging is meestal dezelfde vorm als de rouwkaart, maar dan een slagje kleiner. Maar dit hoeft niet. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vierkante rouwkaart in het formaat 15x15 en als dankbetuiging een staand kaartje te kiezen in het formaat 15x10. Een slagje kleiner kan ook. Alle formaten voor rouwkaarten en dankbetuigingen staan op de site.

Papiersoort dankkaart

Als mensen de dankbetuiging en de rouwkaart naast elkaar neer willen zetten is het mooi om de dankbetuiging in dezelfde papiersoort te kiezen. Maar u bent natuurlijk tot niets verplicht. Natuurkarton is mooi fris en wit. Meest gekozen papiersoort voor zowel rouwkaarten als dankbetuigingen is biotop papier. Dit heeft een iets zachtere uitstraling dan natuurkarton. Beide papiersoorten zijn mat en glad. De meeste mensen vinden dat biotop papier een iets luxere uitstraling heeft.

Envelop dankbetuigng

In tegenstelling tot de rouwkaart wordt er voor de dankbetuiging meestal geen envelop met rouwrand gekozen. De ontvanger weet namelijk al dat de persoon over wie het gaat is overleden. Er is geen haast bij. U kunt ook voor de dankbetuiging ook voor een gekleurde envelop kiezen. Sindskort bieden we ook een groei-envelop. Als je deze in de aarde doet komen er prachtige bloemen uit. Een mooie herinnering <3