Welke papiersoort kies ik voor een rouwkaart of dankbetuiging

19-06-2021

Help! Welke papiersoort kies ik voor een rouwkaart?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag van nabestaanden. Daarom heb ik een blog geschreven waarin ik je uitleg wat de mogelijkheden zijn. Welke papiersoort je kiest voor een rouwkaart hangt van een aantal punten af. Of je bijvoorbeeld een afbeelding wil gebruiken op de rouwkaart of dat de kaart niet te zwaar mag zijn. Daarnaast is het een kwestie van smaak en gewenste uitstraling. De papiersoorten hebben allemaal een eigen wittint en verschillen daarnaast in structuur (mat, glans, geribbeld) en in gewicht.

De meest gekozen papiersoort voor een rouwkaart

De meest gekozen papiersoort voor een rouwkaart is biotop 300 grams. Deze papiersoort is mat, gebroken wit en heeft een klassieke en stijlvolle uitstraling. 

___________________________________

Hieronder leg ik je aan de hand van zes zes punten uit, welke papiersoort voor jou mogelijk het meest geschikt is. Onderaan de pagina heb ik alle papiersoorten voor rouwkaarten en hun eigenschappen in een overzicht verwerkt.

Ondertoon, wit, offwhite. De wittint van de papiersoort voor een rouwkaart.

Iedere papiersoort heeft zijn eigen ondertoon wat te maken heeft met de tint wit. Een foto op een rouwkaart komt dan ook anders over op een witte dan op een biotop ondergrond. Wit is fris, maar wordt soms als hard ervaren. Jonge mensen geven meestal de voorkeur aan wit, oudere mensen geven vaak de voorkeur aan biotop papier. De kleurtint van biotop is gebroken wit.

Glad, mat, dof, glans, structuur of parelmoer. De structuur van een rouwkaart.

Ja je leest het goed, er zijn veel mogelijkheden voor de papiersoort van een rouwkaart of dankbetuiging. Elke papiersoort heeft zijn eigen uistraling. Natuurkarton is mat en dof. Parelmoer heeft een wat luxe, dromerig effect. Oud Hollands wordt vaak voor een klassieke rouwkaart gebruikt. 

Foto op een rouwkaart. Wat is dan de beste papierkeuze?

Een prachtige keuze en dit maakt het ontwerp extra persoonlijk. Bedenk dat een foto op een rouwkaart of dankbetuiging op verschillende papiersoorten een andere uitstraling heeft. Zowel de ondertoon (wittint) als structuur van het papier is van belang. Voor rouwkaarten met een portretfoto of natuurfoto wordt meestal natuurkarton, biotop of zijdeglans gekozen, dit zijn gladde papiersoorten waardoor je de afbeelding het meest natuurlijk is. Als je van hoogglans houdt, dan is de papiersoort fotokaart een goede optie. Hoogglans wordt vaker gekozen door kunstzinnige afbeeldingen.
Wil je een foto van een schilderij op de rouwkaart plaatsen, dan kan juist Oud Hollands papier een mooie keuze zijn. De structuur van deze papiersoort versterkt namelijk de beleving van het linnen doek van het schilderij.

         


Proefdruk. Zeker doen als er tijd is.

Wist je dat je eenvoudig een proefdruk van een rouwkaart kunt bestellen? Bij de proefdruk ontvang je ook een setje met papier- en envelopstalen. Kies voor meerdere proefdrukken op verschillende papiersoorten en maten, zodat je:
-    goed kunt vergelijken op welke papiersoort de afbeelding het mooiste overkomt;
-    kunt beoordelen welk formaat jullie het beste past;
-    zoet pf de tekst niet te groot of te klein is. 
Is er weinig tijd voor een proefdruk, kies dan voor een spoedlevering (toeslag). Als je op zondag tot en met vrijdag voor 18.00 uur bestelt, wordt de kaart de volgende dag voor 12.00 uur bezorgd. Met uitzondering van zaterdag, dan is er geen tijdslevering mogelijk. Een eerste proefdruk kost slechts € 1,-. Hierna geldt de normale kaartprijs.

Een of twee postzegels plakken. Grote rouwkaart. Dunner papier.

Als je één postzegel wil gebruiken, dan mag het totaalgewicht niet hoger zijn dan 20 gram. Alle formaten en papiersoorten die je via de ontwerptool van Daglief kunt kiezen vallen binnen de marge, behalve het grootste staande/liggende formaat (14,4 x 21,6). Kies in dat geval voor de papiersoort biotop 195 grams als je slechts een postzegel wil plakken, dan blijft het gewicht onder de 20 gram.

Papier + envelop. Kies voor een mooi geheel.

Goede vraag! Dit wordt weleens over het hoofd gezien. Kies een passende envelop bij de rouwkaart. Rouwenveloppen, met grijs randje/kader zijn te bestellen in wit en biotop. Een gekleurde envelop kan natuurlijk ook, maar deze worden vaker gekozen voor een dankbetuiging. Kies je voor en biotop kaart, kies dan ook voor een biotop rouwenvelop.
Een rouwenvelop en dus met rouwrand dient ook om de ontvanger te informeren dat het een rouwkaart betreft, zodat hij of zij er even voor kan gaan zitten om de inhoud te lezen. Daarnaast is het wenselijk dat de rouwkaart niet ongewenst lang ongeopend blijft liggen en zo de ontvanger de mogelijkheid mist om afscheid te nemen of de uitvaart te bezoeken.

Rouwkaarten en papierkeuze. Alles op een rij.

In onderstaand overzicht zie je in een oogopslag per papiersoort het gewicht, de uitstraling en de bijpassende rouwenvelop. Op de pagina papiersoorten voor rouwkaarten kun je alle papiersoorten ook nog even in beweging zien. Zo zie je duidelijk het verschil in glans, structuur en glinstering.
 

Papiersoort

Omschrijving

Gewicht

pasende rouwenvelop

Zijdeglans  half matte glans, glad oppervlakte  350 grams biotop rouw
Fotokaart eenzijdig gestreken sulfaatkarton + eenzijdig glans UV-lak 300 grams biotop rouw
Natuurkarton stevig, mat, wit 340 grams biotop wit
Biotop mat, halfglad, gebroken wit 195, 250 en 300 grams  biotop rouw
Parelmoer parelmoer schittering 290 grams biotop rouw
lvory Gold zachte glans en glinstering 250 grams biotop rouw
Oud Hollands Conqueror Diamond Verge, met fijne ribbelstructuur 300 grams wit rouw

 

Heel veel sterkte met het verlies van jouw dierbare. Ik hoop dat het maken van een prachtige rouwkaart jou mede kan ondersteunen om het afscheid extra mooi te maken en het verlies ooit een plek te kunnen geven.

Als je verder nog vragen hebt, neem dan contact op.