Adressen verzamelen - wie komen er op de uitvaart?

Een ontzettend lastig onderwerp merk ik. Nu ik hierover wil schrijven. Ik begin steeds opnieuw. Tja, hoe was het voor mij. Toen mijn vader overleed. We hadden geen goede adressenlijst. We wisten niet eens of we het afscheid groot of klein wilden vieren. Mijn moeder haar telefoonklapper, hier en daar een briefje. O ja die moeten we niet vergeten. En de mensen van die club. Zullen we iedereen een rouwkaart sturen? Of alleen naar de vereniging? 

Het werd best een groot afscheid. Maar dan nog hadden we twee versies nodig. Voor mensen die we bij de uitvaart wilden uitnodigingen en een gedeelte die we wilden informeren. Zo kwam er een kennisgevingskaart en een uitnodigingskaart. En natuurlijk ook twee adreslijsten. Die lijsten groeiden met de dagen. Er kwamen adressen bij, er vielen mensen af.

Als je een afscheid kan plannen…

Bij ziekte kun je het afscheid voorbereiden. Maar dat kan ook een hele stap zijn. Je wil geen afscheid nemen, laat staan met het afscheid bezig zijn. Sommige mensen willen juist hun eigen afscheid helemaal voorbereiden. Fijn dat het allemaal kan, fijn als je het op je eigen manier kan doen.

Meintje vertelt: “Mijn moeder had ALS en we wisten vanaf dag één dat ze zou komen te overlijden omdat er niks tegen ALS te doen is. Dus hebben steeds aan mensen gevraagd van als het gebeurt dat we het fijn vonden als we al adressen hadden. We hebben het in een schrift geschreven waar we al dat soort dingen in bewaarden. Ze is uiteindelijk overleden op 10 augustus 2017. Ze was pas 49 en ik toen net 20. 

”De labels hebben we zelf verzorgd. We hadden bij de Hema van die kraft schooletiketten gehaald en toen zelf geschreven. Omdat we ongeveer 1,5 maand al de euthanasiedatum wisten konden we dus dat soort dingen al doen. Mama heeft bijvoorbeeld zelf ook nog de rouwkaart gezien en ze heeft zelf haar plek op de begraafplaats kunnen kiezen. Ik weet niet wat heftiger is dit zo of het onverwachte …. nu had ik steeds in mijn hoofd ooh nog zoveel dagen etc.”

Daniëlle van @doodgewoon_daan gaf me de tip van een prachtig door haar ontworpen boekje, getiteld: Mijn uitvaartplanner. Deze kun je voor 9,95 aanschaffen via doodgewoondaan@gmail.com

Toevallig vertelde Meintje ook dat haar moeder een boekje heeft aangeschaft waarin ze al haar laatste wensen kan opschrijven en wie er uitgenodigd moet worden. “Superhandig. Zij was vorig jaar ernstig ziek en heeft één dag voor de crematie van Jim een levertransplantatie gehad.” Als je leven en dood van zo dichtbij mee maakt, dan maakt het dat je extra gaat nadenken over van wat als ik of mijn geliefde er straks niet meer is.

Nog een aantal handige uitvaartplanners:

Uitvaart in eigen hand van Susanne Duijvestein
Uitvaartplanner van RememberMe
Mijn Uitvaartplanner van Doodgewoon Daan
Als ik later dood ben en wat ik dan zou willen van Sens Uitvaarten

 

     

Als een overlijden onverwacht is…

Als iemand onverwachts overlijdt, wat toch het meeste voorkomt dan moet er in een korte tijd heel veel worden geregeld. Waar haal je alle adressen vandaan. Adresboekjes, oude brieven en kaarten, via social media…

Miranda haar jongste zoon is vorig jaar heel plotseling overleden in de nacht na zijn 20ste verjaardag. “Van familie had ik alle adressen in een schrift staan. Maar hij had heel veel vrienden. Samen met mijn oudste zoon heb ik alle adressen via whatsapp, insta en snapchat opgevraagd. Dat was nogal een dingetje toen”, vertelt ze. Nu heeft ze een screenshot op haar telefoon en alle adressen ook opgeschreven.

Wil je in de drukke dagen na het overlijden en voor het afscheid zo min mogelijk hoeven doen. Zorg dan dat je de adressen alvast verzamelt. Daar kun je natuurlijk ieder moment mee beginnen. Maak een adressenlijst in excel en vul de lijst gedurende het jaar aan.

Wie komen er naar het afscheid?

Wordt het een afscheid in besloten kring? Wil je het liefst zo uitgebreid mogelijk? Met de overledene in gedachten, de wensen van de nabestaanden, het beschikbare budget, kun je een passende uitvaart organiseren. 

Op de envelop schrijf je de namen van de mensen die je uitnodigt. Kies voor Familie Jansen als ook de kinderen welkom zijn en voor Riet en Hans Jansen als je de kinderen niet uit wilt nodigen. Zo geldt dat ook voor collega’s. Zet op de envelop Aan alle medewerkers of juist Team Marketing. Op deze manier kun je zelf aangeven wie je bij het afscheid wilt uitnodigen en kun je ook rekening houden met het aantal aanwezigen tijdens de uitvaart.

Aansluitend is er gelegenheid tot condoleren kun je aan een bepaald gedeelte van de genodigden sturen. Of zoiets als: “Aansluitend halen we graag met elkaar herinneringen op aan Henk onder het genot van zijn lievelingstoastje zalm.” Het herinneringen ophalen kun je ook met een select(er) gezelschap doen.

 

 

Verzendmogelijkheden rouwdrukwerk

Als je dan alle adressen hebt verzameld, dan zijn er een aantal mogelijkheden om de rouwkaarten te verzenden. Vaak zijn er twee versies van de rouwkaarten; namelijk een uitnodiging voor de dienst en een kennisgeving. Soms zijn er nog meer versies, als er veel mensen worden verwacht, dan kiezen mensen soms voor twee condoleance momenten.

Rouwkaarten met spoed als pakket laten bezorgen
Je kunt de kaarten als pakket thuis laten bezorgen, eventueel met spoed en dan zelf de adressering verzorgen. Mooi om de adressen met de hand op de envelop te schrijven of juist praktisch van tevoren al adreslabels klaar te hebben liggen.

Rouwkaarten laten adresseren en verzenden
De snelste optie is om de verzending van rouwkaarten uit te besteden. Dit scheelt een dag en natuurlijk ook flink wat werk. Wij adresseren de enveloppen, voorzien deze van een rouwpostzegel en doen alle rouwkaarten in een rouwverzamelset. Dit is een envelop die door PostNL als rouwpost wordt herkend en zo een aantal stappen in het sorteerproces over kan slaan, waardoor levering van de rouwkaart de volgende dag (m.u.v. zondag) wordt bezorgd.

De meeste mensen kiezen voor een combinatie. Ze willen ook een aantal kaarten voor zichzelf, om bij buren in de bus te doen of als extra achter de hand houden.