Tips voor online ontwerp rouwdrukwerk


Algemene tips

- Als u op uw toetsenbord de knoppen Ctrl en + (of Ctrl en -) ingedrukt houdt dan kunt u in en uitzoomen. Zo kunt u ook uw ontwerp op ware grootte bekijken (voorbeeldkaart of centimeter ernaast houden)
- U kunt het raster aan en uitzetten (midden boven het kaartontwerp). Met behulp van het raster kunt u tekstvelden en foto's nog beter positioneren.
- Het ontwerp is opgebouwd in lagen - hierover uiterlijk eind januari 2017 een filmpje.
- Als u het een afbeelding tot de rand van de kaart wilt laten lopen, klik dan op de foto en op de button uitvullen in het menu rechts.

 

YouTube filmpjes

Meer informatie over hoe je nieuwe tekstblokjes kunt plaatsen. Denk aan fonts, uitlijnen en kleurgebruik.

Rouwkaarten ontwerpen - nieuwe tekstblokjes toevoegen          

 

Hoe maakt u een account aan op de website van Daglief. Zodat u uw ontwerpen kunt opslaan en bestelde kaarten opnieuw kunt bewerken voor bijvoorbeeld een dankbetuiging of bidprentjes.

 

     Rouwkaarten ontwerpen - account aanmaken

 

Uitleg via Screenshots

 

Afbeelding : Tekst toevoegen

Hieronder ziet u een screenshot met uitleg over het toevoegen van tekst. In de voorbeeldontwerpen staan al tekstblokjes deze kunt u eenvoudig gebruiken. U klikt een tekstblokje op het ontwerp aan. Hierna klapt automatisch het tabje 'TEKST' open. In dit menu kunt u bij 1 uw eigen tekst toevoegen. Als u op 2 klikt dan kunt u een lettertype naar keuze uitkiezen. Zorg ervoor dat de kleur 3 bij alle tekstblokjes gelijk staat. Tenzij u natuurlijk juist de naam en of datum in een contrasterende kleur wilt gebruiken. Ook belangrijk dat de grootte van het lettertype 4 overal gelijk en/of naar uw zin is. Bij 5 kunt u de tekst links of rechts uitlijnen, centreren of juist uitvullen. u kunt de tekst ook in het tekstvlak boven, in het midden of onder plaatsen. U kunt de tekst draaien. Het ontwerp is opgebouwd in lagen. Mocht u ineens uw tekst kwijt zijn dan kan het zijn dat u een ander item boven uw tekst heeft geplaatst. U kunt dan via plaatsing 6 de uw item naar voren of achteren plaatsen. 
Zelf rouwkaart maken ontwerpen hulpraster
 
 
Afbeeldingen en versieringen (eerste tab)
- Hier kunt u een eigen foto plaatsen (via 'eigen afbeelding'), een foto uit onze collectie plaatsen (via 'foto van Daglief') of een versiering toevoegen (onderste button).
- U kunt de afbeelding op schaal vergroten of verkleinen met behulp van het pijltje rechts onderin.Afbeeldingen en versieringen
- Als u de afbeelding (tijdelijk) transparant maakt en het raster aan zet (vinkje boven werkveld) kunt u de foto makkelijk en precies positioneren. (bijvoorbeeld precies in het midden, of precies op twee blokjes uit de onderrand op de linkerpagina als u op de rechterpagina juist de tekst op twee blokjes uit de onderkant wilt laten eindigen.
- Na plaatsen verschijnt automatisch de tweede tab en kunt u de afbeelding bewerken.
- Als u zelf clipart wilt uploaden, denkt u er dan aan dat u dit reeds de juiste kleur geeft, voldoende resolutie en vrijstaand maakt (in Photoshop opslaan als PNG, Illustrator als SVG).
- Als u uw foto verder wilt bewerken kunt u dit eenvoudig doen via fotoaanpassen.nl of http://www.picmonkey.com voordat u uw foto uploadt.
Afbeeldingen en versieringen
 
Versieringen
- Hier vindt u clipart en versieringen in diverse thema's
- Onder illustraties | symbolen vindt u een kruisje, ster, dierenpootje en poesje
- De kringels uit de serie van Jola Hesselberth op bijzondererouwkaarten.nl worden helaas in de tool niet duidelijk getoond. De druk is echter perfect en ook bij de modelkaarten kunt u goed beoordelen hoe de kringel er scherp uit ziet.
Versieringen
 
 
Afbeelding bewerken (tweede tab)
- Plaatsing | Als u diverse items in uw ontwerp plaatst (bijv afbeelding, tekst, versieringen) dan kunt u met deze twee buttons het actieve item naar voren of achteren halen.
- Uitvullen | Kies ten alle tijde voor 'uitvullen' indien u een afbeelding of kader op het gehele ontwerpvlak wilt laten zien. Na uitvullen bent u er verzekerd van dat er geen witte randen op de kaart te zien zijn. Naast de tekst plaatsing staan twee icoontjes, daarnaast de button 'uitvullen'.
- Draaien | U kunt het geselecteerde item links of rechtsom draaien. 18x klikken is 90 graden draaien.
- Transparantie | Met deze knop kunt u het geselecteerde item (bijvoorbeeld afbeelding, balk of andere versiering) transparant maken. De kleur wordt lichter en transparant.
- Bijkleuren | Als u een vinkje in de box plaatst, verschijnt het complete aanbod aan kleuren. U kunt op deze manier items van kleur veranderen.
Afbeelding bewerken
Wilt u een exacte kleur uit een (eigen) afbeelding? Gebuikt u dan het kleurpipetje (vanaf 2015 ook in de tool) welke u met een druk op de knop naast uw browserbalk installeert via Colorzilla (browser Chrome of Firefox).


 
 
Achtergrond (derde tab)
- Hier kunt u de achtergrond een andere kleur geven. De pagina van uw keuze kunt u op deze manier inkleuren. U kunt over de achtergrondkleur nog wel afbeeldingen en versieringen plaatsen.
- U kunt ook kiezen voor een patroon als achtergrond. In veel gevallen bestaan de patronen uit twee kleuren. U kunt deze beide aanpassen in het menu.
 
Tekst (vierde tab)
- U kunt op iedere pagina meerdere tekstvelden toevoegen.
- In ieder tekstveld kunt u slechts één lettertype (font) en lettergrootte selecteren.
- U kunt het raster (vinkje in vakje boven kaartontwerp) aanzetten, zo kunt u een nieuw tekstveld precies in het midden plaatsen (iets uitrekken eventueel, via blauw bolletje met pijltje rechtsonder).
- U kunt een tekstveld verwijderen door op het kruisje rechtsboven het tekstveld te drukken.
- Via deze tab kunt u per tekstveld kiezen uit: font, grootte, kleur, positie (gedraaid, horizontaal, verticaal), transparantie en uitlijning.
- U kunt het actieve tekstblok (geselecteerde tekstblok) ook voor of achter een ander item plaatsen via een van de twee plaatsing icoontjes.
- Voor de geboortedatum kunt u een * plaatsen. Dit kunt u doen middels de shift-knop + 8 in te toetsen. Er is ook een sterretje in de clipart (tabje afbeeldingen en versieringen), maar het is helaas niet mogelijk om deze heel klein te tonen.
- Voor de overlijdensdatum kunt u een † plaatsen. U kunt dit doen middels de alt-knop + 0134 in te toetsen. Voor de Mac kiest u toetscombinatie Alt + t. U kunt ook een kruisje kiezen in de clipart (tabje afbeeldingen en versieringen). Deze kunt u wel voldoende verkleinen, i.t.t. het sterretje.

 
 
Kaart bestellen
U klikt op deze button als u de kaart wilt bestellen (proefdruk of order). U krijgt dan eerst nog een voorbeeld te zien van uw ontwerp.
 
Bestelling wijzigen *
Zolang de kaart nog niet gedrukt is of op akkoord staat (status: nieuw of paid) kunt u de order nog aanpassen.
Hiervoor gaat u naar bestellingen, klik de bestelling van uw keuze aan via details, klik op de kaart, de kaart opent als voorbeeld, dan gaat u 1 stap terug / kaart opent in Editor, u kunt de kaart aanpassen, hierna gaat u naar kaart bestellen, de kaart staat dan weer in voorbeeld, onderin plaatst u een vinkje bij: overschrijf order .... (zie screenshot hieronder), hierna klikt u op 'opslaan' en bevestigt u de wijziging, de wijziging is nu in de bestaande order aangepast en wordt zo gedrukt.