Dit lijkt een heel simpel onderwerp. Maar je zult nog verstelt staan van wat er mis kan gaan. Op twee plekken op de rouwkaart wordt de relatie tot en/of de nabestaanden genoemd, namelijk in de openingstekst en/of in de namenlijst met de nabestaanden.

Openingstekst op rouwkaart

De openingstekst op een rouwkaart is vaak een regel waarin je vertelt hoe de overledene mensen heeft geïnspireerd, wie hij was, hoe het ziekbed was, zoals:

Verdrietig om het afscheid, maar dankbaar voor de liefde die hij ons al die jaren heeft gegeven,
laten wij u weten dat is overleden onze lieve man, onze lieve vader, schoonvader en opa

Omdat iemand (meestal) slechts een partner heeft en meerdere (schoon)kinderen en kleinkinderen, zou er taalkundig moeten staan: Mijn lieve man, onze lieve vader, schoonvader en opa

>>> TIP 1: Denk dus goed na over enkelvoud en meervoud in de openingstekst. Was er bijvoorbeeld ook slechts een kleinkind, gebruik dan ook 'mijn opa'.

Vergeet ook niet dat deze tekst straks moet matchen met de namen van de nabestaanden. Wil je hier ook ooms, broers, neven en nichten noemen, zorg ervoor dat dan de tekst boven de naam ook klopt, hier moet dan behalve man, vader, opa ook oom, broer of neef staan.

>>> TIP 2: zorg dat rollen van de overledene in relatie tot de nabestaanden volledig zijn en matchen met de lijst van nabestaanden.

Overigens kun je er natuurlijk ook voor kiezen om bovenstaand uit de weg te gaan en de relatie van de overledene niet in de openingstekst (of geheel niet te noemen). Een openingstekst kan bijvoorbeeld ook zijn: 

Hij leefde zijn eigen leven, rustig, eenvoudig en bescheiden. 
Wij zijn vol bewondering voor de wijze waarop hij zijn strijd heeft gestreden.

of

Het verlies was er al eerder, voordat het afscheid kwam, 
omdat een onzekere verwarring, bezit van haar gedachten nam.
Langzaam gleed zij van ons weg en is het kaarsje opgebrand 
en het vlammetje uitgegaan.

Lijst van nabestaanden op rouwkaart

Er zijn verschillende mogelijkheden om de nabestaanden op de rouwkaart te noemen. De meest gebruikelijke is de partner eerst en vervolgens op leeftijd. Eigen kinderen eerst. En iedere generatie springt wat in.

Partner
    Kind + aangetrouwd kind
    Kind + aangetrouwd kind
        Kleinkind 
        Kleinkind 
    Kind 

Als de familie heel groot is, wordt er soms gekozen om alleen een partner en/of kinderen te noemen. Hieronder kan dan nog een regel gebruikt worden voor bijvoorbeeld:

Naam Echtgenoot
Kinderen en kleinkinderen
Neven en nichten

>>> TIP 3: Let erop dat als je in de openingstekst de rollen noemt van de overledenen (zoals oom), dat dan bij de nabestaanden deze personen ook worden genoemd.

>>> TIP 4: Eigen kinderen eerst. Ook al ben je gewend om in het dagelijks leven eerst de aangetrouwde partner te noemen en dan het eigen kind.

>>> TIP5: Hoe noem ik familieleden die al eerder zijn overleden op rouwkaart?

Als de partner van de overledene al eerder is overleden wordt hij of zij vaker als volgt genoemd:

Rouwkaart tekst in liefdevolle herinnering

Als er andere familieleden al eeder overleden zijn, kunnen zij wel op de kaart genoemd worden. Acher de naam wordt dan een † geplaatst. Deze kunt u eenvoudig zelf toevoegen via: alt + 0134 (Windows) of alt + t (Mac).

>>> TIP 6: Hoe noem ik mijn huisdier op de rouwkaart?
Een huisdier wordt vaker genoemd op de rouwkaart. Het is misschien leuk om daar dan een pootafdrukje bij te plaatsen. Deze vind je ook in de online ontwerptool van Daglief. Via het tabje afbeeldingen en versieringen > clipart > symbolen basis vind je o.a. pootafdrukjes, door hierop te klikken, verschijnt deze in het ontwerp. Je kunt via de pijltjes rechtsonder de afbeelding vergroten en verkleinen. Omkleuren behoort ook tot de mogelijkheden.

Pootafdrukje voor huisdier in rouwkaart