Help! Hoe gebruik ik symbolen op een rouwkaart?

Het maakt duidelijk wat de achtergrond van dierbare overledene is. Bijvoorbeeld dat de overlenene al twintig jaar weduwe is, een kind en twee schoonkinderen heeft verloren en jammer genoeg niet de geboorte van haar vijfde achterkleinkind heeft mogen meemaken. Het totaalbeeld van de overledene wordt hiermee duidelijker. En is het dan vreemd dat wanneer de overledene gek was op haar huisdier deze middels pootafdruk plus naam op de kaart prijkt. De mensen vullen de rouwkaart naar eigen inzicht in met de gevoelens die zij belangrijk achten. En dat is maar goed ook. Wanneer u niets van dit soort dingen wilt weten zullen uw nabestaanden er wel voor zorgen dat deze elementen niet op uw rouwkaart zullen staan.

 

Kruisje, het meest gebruikte symbool op een rouwkaart

Het meest gebruikte symbool op een rouwkaart is het kruisje. Een kruisje † maak je via de toesten option + t (Apple) of alt 0134 of alt 10013(Windows). Deze wordt op verschillende plaatsen gebruikt.

 • Onder de naam van de overledene, voor de overlijdensdatum, zie figuur 1.
 • Een kruisje wordt ook geplaatst achter de naam van de partner, één van de kinderen of kleinkinderen die al eerder is overleden. zie figuur 2. Hier wil ik nog wel even opmerken dat het ook heel mooi kan staan om het kruisje weg te laten en een tekst te gebruiken als:"in herinnering" of "in memoriam".
 • Overigens wordt er achter de naam van een kindje die al eerder is overleden vaak een sterretje of een vlindertje geplaatst in plaats van een kruisje.

 

Een sterretje wordt op verschillende manieren gebruikt op een rouwkaart

 1. Een sterretje wordt vaak voor de geboortedatum geplaatst. zie figuur 3. Een sterretje maak je via Shift 8. Op je Windows pc via alt ALT + 9733 = ★  of ALT + 9734 = ☆. Heb je een Apple computer, ga dan naar edit>emoji & symbols en vindt daar meerdere sterren.
 2. Een sterretje wordt ook vaker achter de naam van een overleden kindje geplaatst, in de rij van nabestaanden.

 

Het vlindertje is een veel gebruikt symbool op een rouwkaart

Een wegvliegende vlinder wordt over het algemeen beschouwd als een bevrijdendsymbool. Op een spiritueel niveau is de vlinder het symbool van de onsterfelijke ziel en voor de kortstondigheid van het leven. De vlinder staat ook symbool voor de drie stadia die de menselijke ziel doorloopt: leven, dood en wederopstanding.
Op daglief.nl vind je meerdere ontwerpen waarin een vlinder is verwerkt. Een vlinder wordt ook vaker achter de naam van een overladen kindje geplaatst, in de rij van nabestaanden. In de clipart van de ontwerptool van Daglief vind je vele verschillende afbeeldingen van vlinders die je kunt toevoegen aan het ontwerp. Zie figuur 4.

 

Hartje op een rouwkaart voor ongeboren kindje

Een hartje kan gebruikt worden om een nog ongeboren kindje te noemen op een rouwkaart. Een hartje kun je maken via:

 • Voor Windows: alt 3 of alt 159.
 • Voor Apple: ga dan naar edit>emoji & symbols en vindt daar meerdere sterren.
 • Of in de clipart van daglief.nl (zie figuur 5) – alle afbeeldingen uit de clipart kun je aanpassen in iedere gewenste kleur.

 

Pootafdrukje op een rouwkaart

Als er een trouwe vriend, een hond of kat achterblijft, dan wordt deze vaker genoemd op de rouwkaart. Dit kan via een afbeelding van een pootafdrukje of van een dier. Zie figuur 6. Mist u een afbeelding in de clipart? Laat het me weten en ik vul deze aan.

 

Overleden kindjes

Kindjes die al eerder zijn overleden dan de overledene op de kaart worden vaak wel op de kaart genoemd. Een rouwkaart is er ook om een beeld te geven van de persoonlijke achtergrond van de overledene. Een kindje wat overleden is, hoort daar vaak bij. Hierboven zijn al een aantal symbolen genoemd, zoals sterretje, vlindertje en kruisje. Maar ik heb ook weleens het verzoek gehad om een ballonnetje of een lieveheersbeestje achter een naam te plaatsen. Eigenlijk is alles mogelijk. Laat vooral weten wat uw wens is. Wij helpen u graag.

 

Overige symbolen die je misschien zou willen gebruiken

Heb je op een Apple computer, ga dan naar edit>emoji & symbols.
Gebruik je een Windows PC, dan heb je vast nog wat aan onderstaande alt-codes:
☀ = ALT + 9728 Zwarte zon met zonnestralen 
☁ = ALT + 9729 Wolk 
☂ = ALT + 9730 Paraplu 
☃ = ALT + 9731 Sneeuwman
☄ = ALT + 9732 Komeet 
★ = ALT + 9733 Zwarte ster 
☆ = ALT + 9734 Witte ster
 = ALT + 9765 Ankh 
 = ALT + 9775 Yin yang 
 = ALT + 9788 Witte zon met zonnestralen
 = ALT + 10013 Latijns kruis 
 = ALT + 10046 Zesbladige zwarte en witte bloem 
 = ALT + 10047 Zwarte bloem 
 = ALT + 10048 Witte bloem 
 = ALT + 10049 Achtbladige omlijnde zwarte bloem 
 = ALT + 10052 Sneeuwvlok 

Over Daglief.nl

Via de online ontwerptool van Daglief.nl kun je een bestaand of blanco ontwerp voor rouwdrukwerk 100% aanpassen. De collectie bestaat uit: rouwkaarten, dankbetuigingen, liturgie omslagen, bidprentjes en gastenboekkaarten.

Service en bereikbaarheid

 • Excellente service – score van 9,6 via de Feedback Company
 • Bereikbaarheid – zeven dagen per week van 8.30 tot 21.30 uur

Levertijd

 • Voor 18.00 uur besteld (zo-vrij) = volgende dag voor 13.00 uur in huis (ma-zat)
 • Adresseren en verzenden mogelijk
 • Wij drukken ook op zondag
 • Afhalen mogelijk op verschillende locaties in Nederland
 • Eigen pdf aanleveren of lokaal pdf laten drukken is ook mogelijk

Collectie

 • Meer dan 800 voorbeeldontwerpen
 • Meer dan 26 formaten mogelijk
 • Keuze uit 7 papiersoorten
 • Vele fotobewerkingen mogelijk

Uitvaartbegeleiders

 • Ontvangen een presentatie box
 • Betalen op factuur
 • Excellente service
 • Persoonlijke service, altijd dezelfde contactpersoon
 • Worden genoemd op de website van Daglief.nl

Over Muriel Idema

Al vele jaren ontwerp ik rouwkaarten voor Daglief.nl. Via de online ontwerptool kun je een bestaand ontwerp 100% aanpassen.