Check op typ- en taalfouten Directe rouwverzending of pakket met spoed Advies uitlijning, leesbaarheid en foto's

Wat zet je op een rouwkaart?

We geven je graag advies over het maken van een rouwkaart. Wat zet je op de kaart uitnodiging voor het afscheid? Hoe deel ik de rouwkaart in? Waar plaats ik de informatieve tekst over de uitvaart en waar moet ik op letten als ik foto's gebruik. Waar kan ik een rouw gedicht vinden en hoe kan ik de kaarten verzenden. De makers van Daglief helpen je graag bij elke vraag.

1. De naam
Belangrijk is om aan te geven wie er overleden is. De naam is daarom erg belangrijk. Dit kan een bijnaam of de roepnaam zijn, net wat past bij de overledene. Ook de geboortedatum en sterfdatum worden bijna altijd geplaatst op de rouwkaart, wel of niet gecombineerd met de geboorteplaats en plaats van overlijden. Op bijna alle kaarten staat de naam met data op de voorzijde van de kaart, dit wordt herhaald op de rechterbinnenzijde van het kaartje overlijden. Op onze voorbeeld rouwkaarten vind je dat ook terug.

2. Informatie rondom het afscheid nemen
Vaak maak je in samenwerking met de uitvaartbegeleider de informatieve tekst op voor de rouwkaart. Het is fijn om dit samen op te pakken. Als geen ander weet de uitvaartverzorger hoe belangrijk het is dat alle informatie op de juiste manier wordt aangegeven. Misschien vindt er vooraf een persoonlijk condoleren plaats, is er een kaart voor de genodigden en een kaart ter kennisgeving. Vaak wordt deze laatste gecombineerd met de livestream van het afscheid.

3. Aanhef
De aanhef kun je traditioneel een invulling geven: " Verdrietig, maar met mooie herinneringen aan een heel gelukkig leven, geven wij u kennis van het overlijden van mijn/onze..." of je kiest voor een aanhef waarin je kijkt naar de persoon die overleden is: "Zo dapper, zo lief, zo zorgzaam, zo stil..." Je kunt samen met je gezin of familie op eigen wijze een invulling geven aan de kaart. Zo maak je een uniek en persoonlijk rouwkaartje overlijden.

4. Namen familie
Omdat je de uitnodiging voor het afscheid, of de kaart ter kennisgeving stuurt namens de overledene wordt de rouwkaart meestal voorzien van de namen van de naaste familie. Bijvoorbeeld middels de volgorde partner – kinderen – kleinkinderen of door de ouders, broers en zussen van de overledene te benoemen.

5. Kenmerkend gedicht rouw
Om je dierbare te omschrijven wordt er vaak gekozen voor een passend gedicht. Populair zijn de gedichten van Toon Hermans bijvoorbeeld: Sterven doe je niet ineens, maar af en toe een beetje. En alle beetjes die je stierf, ’t is vreemd, maar die vergeet je. Het is je dikwijls zelf ontgaan, je zegt ik ben wat moe. Maar op een keer dan ben je aan je laatste beetje toe."

6. Het correspondentieadres
Denk aan het correspondentieadres. Het is fijn dat de ontvanger het adres bij de hand heeft. Een lief kaartje brengt jullie troost in deze dagen van definitief afscheid nemen.

7. Een dankjewel
Mocht je dierbare een lange periode verzorgd zijn geweest in een verpleeghuis dan kun je bijvoorbeeld op de achterzijde van de kaart een mooie regel plaatsen die aangeeft hoe dankbaar jullie zijn met de zorg die jarenlang is gegeven.